radiotalaren ur en minnesskrift knut lundmarkpl thumbKnut Lundmark var en stor missionär för sin vetenskap och dess historia. Detta märktes på alla plan: Han skrev populärvetenskap i tidens massmedier, dags- och veckotidningar, han gav ut populärvetenskapliga böcker, reste som folkbildare land och rike runt - och så var han flitigt verksam i det nya etermediet, radio.

Gunnar Ollén, legendarisk chef för Sveriges Radio i Malmö, sedermera även tv-chef, berättade i minnesboken 1961 om Lundmark som radiotalare (höger).

 

I ett unikt radiosamtal 1948 diskuterar Lundmark och författaren Harry Martinson, Aniaras kommande skapare (och nobelpristagare i litteratur), aktuell astronomi under temat "En flik av universum". Martinson frågar, inte så lite pessimistiskt och uppgivet inför människans plats i ett ödsligt och tomt universum, Lundmark svarar och utreder. Martinson är otrygg på människans vägnar i detta evighetskosmos, Lundmark känner sig i alla fall delvis hemma. Men är skeptisk inför den nyaste kosmologin, som i tid och rum begränsar "hans" universum. Detta samtal mellan två sökare analyseras förtjänstfullt i Lundmark-biografi , pp 119-127.

SR Minnen finns denna unika inspelning bevarad: Lyssna: En flik av universum

 

I Lundmarks efterlämnade papper finns bland annat detta handskrivna manus av en radioföreläsning, som aldrig publicerats (vilket oftast skedde, t ex i Röster i radio)

FLIPBOOK KOMMER  HÄR