På 1920- och 30-talen åkte man till USA med båt, då i allmänhet med stora luxuösa atlantångare, i första hand Svenska Amerikalinjens  "Drottningholm" och "Gripsholm". I den amerikanska pressen rapporterades om de mera prominenta passagerarna, så också om Knut Lundmark. Klicka för PDF-versioner.

13maj23

 

 

  18mars33

29juni36 

  15mars38  
"Drottningholm", 1923 "Drottningholm", 1933  "Gripsholm", 1936  "Drottningholm", 1938  

schenley thumb

Knut Lundmark gjorde en gång  reklam i tidningarna för – whisky. Enkannerligen Schenleys whisky. ”Schenley Whisky med sin milda smak uppskattar jag synnerligen – den förtjänar säkerligen det stjärnmärke, som blivit den åsatt. Trots att jag är en passionerad förtärare av kolsyrat vatten, tar jag gärna Schenley ren…” Lundmark  fick bevisligen ett skällebrev för sin ohämmade  ”lyxspritreklam”! Den  svenske astronomiprofessorn var i fint sällskap. Flera Hollywood-kändisar gjorde också reklam för whiskyn.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Social samvaro på observatoriet i Lund tillhörde inte ovanligheterna. Här är det kräftskiva 1940 och längs bordet fr v ser vi Frida Palmér, Per Collinder, Sture Bohlin, Knut Lundmark, Walter Gyllenberg, John Olsson, Carl-Gustav Danver, Anders Reiz, Katherine Gordon, Theodor Wåhlin, Wilhelm Norlind och Peter Raquette (också fotograf).

Bilden återfinns bl a i boken Lundaögon mot stjärnorna. Men varför ser alla så gravallvarliga ut? Stackars Frida Palmér! Fienderna Lundmark och Gyllenberg verkar i alla fall samsas rätt väl om klorna.

kraftor2 thumb